BlygoldT: 030 634 43 10
E: info@blygold.nl

Vervang het condensatiewiel door een absorptiewiel!

Warmteterugwinning met een warmtewiel ontstaat doordat het warmtewiel zich met de ene helft in het koude deel bevindt en met de andere helft in het warme deel.
In het warme deel nemen de lamellen de warmte uit de afgezogen lucht op en geven dit af aan de koude toevoerlucht.
Het rendement van een warmtewiel ligt gemiddeld tussen de 70% en 85%. Let wel, dit is afhankelijk van het soort warmtewiel.
Bij een condensatiewiel heeft het aluminium wikkelmateriaal, ofwel de lamellen, geen speciale oppervlaktebehandeling ondergaan, waardoor er tijdens normale Hollandse zomers geen condensatie optreedt. Het gevolg? Het latent rendement in deze periode is nihil. Dit in tegenstelling tot het absorptiewiel, waarvan het oppervlak is voorzien van hygroscopische (vochtaantrekkende) materialen, die in staat zijn waterdampmoleculen te binden, afhankelijk van de relatieve vochtigheid van de omgevingslucht. Hierdoor is het latent rendement nagenoeg onafhankelijk van de omgevingstemperatuur en van het vochtgehalte in warme en koude luchtstroom.

Tip
Vervang het condensatiewiel door een absorptiewiel. Deze hebben een grotere vochtoverdracht, zodat u in de zomer een extra koel rendement heeft, waardoor u minder koelvermogen in deze periode nodig heeft.

Terugverdientijd
Afhankelijk van de grootte van het warmtewiel - en dus de hoogte van de investering - heeft u deze investering binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend.

Actie
Onze adviseurs staan u graag te woord. Neem gerust contact op voor meer informatie; 030 - 63 44 310 / info@blygold.nl
Copyright © 2019 Blygold Nederland